May 7, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima golf στοίχημα γκολφ

Γκολφ: Οδηγός για στοίχημα

Δε θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το γκολφ στα δημοφιλή αθλήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις σε ορισμένη μέρη στην κυπριακή και στην ελληνική επικράτεια. Παρ’ όλα αυτά, το άθλημα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτικό στο στοίχημα, χαρακτηριζόμενο και από τις υψηλές αποδόσεις. Από πολλούς αποκαλείται ως το παιχνίδι των πλουσίων, καθώς απαιτεί ελεύθερο χρόνο και… γερό κομπόδεμα, με δεδομένη τη μεγάλη αξία του εξοπλισμού, αλλά και το κόστος των γηπέδων. Στη σύγχρονη μορφή του το γκολ φέρεται να έχει ξεκινήσει από τη Σκωτία, όμως την καταγωγή του διεκδικούν επίσης η Αγγλία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ολλανδία. Πλέον, το άθλημα είναι δημοφιλές και στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Ιαπωνία.

Οι βασικές πληροφορίες

Τα βασικά αντικείμενα στο γκολφ είναι τα μπαστούνια και τα μπαλάκια και κάθε παίκτης μπορεί να έχει μαζί του μία τσάντα με 14 μάξιμουμ μπαστούνια συγκεκριμένων προδιαγραφών. Στην πιο συνηθισμένη μορφή τους, τα γήπεδα γκολφ είναι από γρασίδι και διαθέτουν τρύπες – στόχους, οι οποίες είναι σημαδεμένες με σημαιάκια. Προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας, τα τερέν είναι ανισόπεδα στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε κάθε γύρο έχουμε το παίξιμο ενός αριθμού τρυπών με συγκεκριμένη σειρά. Ο βασικός γύρος στο γκολφ αποτελείται από 18 τρύπες που παίζονται από μία φορά η κάθε μία, υπάρχουν όμως και παιχνίδια με 9 τρύπες (mini golf). Ο βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να μπει η μπάλα στις τρύπες όντας χτυπημένη με το μπαστούνι και με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.

Συναντάμε τρία είδη τρυπών (par 3, par 4 και par 5), αναλόγως της απόστασης από την αφετηρία ως το τέλος. Ο όρος par αναφέρεται στον αριθμό των χτυπημάτων που χρειάζονται προκειμένου η μπάλα να μπει στην τρύπα από έναν πολύ καλό παίκτη (με τον παίκτη να προσπαθεί πάντα για λιγότερες). Το άθροισμα των par των 18 τρυπών ισοδυναμεί με το par του γηπέδου. Το κλασικότερο γήπεδο γκολφ έχει par 72, όμως τα γήπεδα ποικίλουν από par 68 ως par 74. Σε κάθε παίκτη αντιστοιχεί και ένα χάντικαπ ανάλογα με τις ικανότητές του, κοινώς τον αριθμό των χτυπημάτων σε σχέση με το par του γηπέδου (παραπάνω στις περισσότερες περιπτώσεις και λιγότερο σε σπάνιες περιπτώσεις).

Οι δύο δημοφιλέστεροι τύποι αγώνων γκολφ είναι το stroke play (οι παίκτες παίζουν τις 18 τρύπες και νικητής αναδεικνύεται αυτός που τις έχει ολοκληρώσει με το μικρότερο άθροισμα χτυπημάτων) και το match play (ο ένας παίκτης παίζει εναντίον του άλλου και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει κερδίσει πρώτος τις περισσότερες τρύπες από τον άλλο). Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα τουρνουά μέσα στο ημερολογιακό έτος: το Masters (διεξάγεται τον Απρίλιο), το PGA Championship (διεξαγόταν παραδοσιακά τον Αύγουστο, αλλά από το 2019 η διεξαγωγή του μεταφέρθηκε το Μάιο), το US Open (Ιούνιος) και το British Open (Ιούλιος). Το πρώτο British Open πραγματοποιήθηκε το 1860.

Οι στοιχηματικές αγορές στο γκολφ

Το γκολφ είναι σίγουρα διαφορετικό σε σχέση με τα δημοφιλή αθλήματα, στοιχείο που επηρεάζει και το στοιχηματισμό σε αυτό, καθιστώντας τον μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Είναι καλό, λοιπόν, πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε στοιχηματικά με το γκολφ, να μελετήσετε τους βασικούς κανόνες και να παρακολουθήσετε κάποιο μεγάλο τουρνουά. Πάντως, όπως προαναφέραμε, στο συγκεκριμένο άθλημα υπάρχουν στοιχηματικές ευκαιρίες για μεγάλες αποδόσεις. Η βασικότερη στοιχηματική αγορά στο γκολφ είναι ο νικητής ενός τουρνουά (και όχι μίας μονομαχίας ενός εναντίον ενός). Μάλιστα, αρκετές στοιχηματικές εταιρίες ανοίγουν τις επιλογές πολλούς μήνες πριν την έναρξη των τουρνουά, όποτε ουσιαστικά πρόκειται για μακροχρόνια στοιχήματα. Πολλές εταιρίες, επίσης, προσφέρουν ειδικές αγορές για τις επιδόσεις των παικτών κατά τη διάρκεια του έτους. Σημειώστε, τέλος, ότι υπάρχει και το στοίχημα each way, στο οποίο πληρώνεστε το 1/4 της απόδοσης εφόσον ο παίκτης που έχετε επιλέξει ως νικητή καταταγεί δεύτερος ή τρίτος.