21 Ιανουαρίου, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima snooker στοίχημα σνούκερ

Σνούκερ: Οδηγός για στοίχημα

Μπορεί το σνούκερ να ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό τις περασμένες δεκαετίες, όμως η εξέλιξη του διαδικτύου συνέβαλε στην εξοικείωση μεγάλου μέρους του κόσμου με τους κανόνες του. Πρόκειται ουσιαστικά για μία παραλλαγή (ή εξέλιξη) του μπιλιάρδου και πλέον οι παίκτες μπορούν να το βρουν και στο στοίχημα.

Οι διαφορές του σνούκερ με το παραδοσιακό μπιλιάρδο είναι αρκετές, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχουν πολλές στοιχηματικές αγορές, οι οποίες προσφέρονται με συχνότητα λόγω της ύπαρξης αρκετών τουρνουά. Αρχικά το σνούκερ γνώρισε δημοφιλία στη Μεγάλη Βρετανία και τις Αποικίες, όμως σταδιακά απέκτησε οπαδούς και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως η Βόρεια Ευρώπη και η Ασία. Μάλιστα, στην Κίνα έχει φτάσει στο σημείο να είναι δημοφιλέστερο από παραδοσιακά αθλήματα. Έτσι, πέρα από την τηλεθέαση, το σνούκερ αποκτά «ρεύμα» και στο ποντάρισμα.

Στις παρακάτω παραγράφους θα επιχειρήσουμε να σας φέρουμε σε επαφή τόσο με τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού, όσο και με τις κύριες στοιχηματικές αγορές, προκειμένου να έχετε μία συνολική εικόνα (τουλάχιστον για τα βασικά).

Οι βασικοί κανόνες

Το σνούκερ παίζεται σε τραπέζι μπιλιάρδου, το οποίο όμως είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα γνωστά τραπέζια. Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν 15 κόκκινες μπάλες (με την κάθε μία να έχει αξία ενός πόντους), έξι μπάλες άλλων χρωμάτων (με αξία από 2 ως 7 πόντους) και η άσπρη μπάλα. Ο κάθε παίκτης συλλέγει πόντους, όντας υποχρεωμένος να χτυπάει εναλλάξ κόκκινη και χρωματιστή μπάλα. Οι χρωματιστές μπάλες επιστρέφουν στη θέση τους αν μπουν στην τρύπα, ενώ οι κόκκινες όχι. Όταν μπουν όλες οι κόκκινες μπάλες, οι χρωματιστές παίζονται με τη σειρά χωρίς να επιστρέφουν στο τραπέζι. Ο σκοπός του κάθε παίκτη είναι να συγκεντρώσει τέτοιο αριθμό πόντων, ώστε να αναγκάσει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση του frame.

Στην αρχή κάθε frame το μάξιμουμ των πόντων είναι 147, επομένως για να κατακτήσει κάποιος το frame χρειάζεται 70-80 πόντους. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν όλες οι μπάλες μπουν στις τρύπες. Αν όμως έχει μείνει μόνο η μαύρη, τότε το frame ολοκληρώνεται με αυτόν που έχει το μεγαλύτερο σκορ ή αν κάποιος υποπέσει σε φάουλ. Υπάρχουν αρκετοί κανόνες σχετικοί με τα φαουλ, απλά εδώ σας αναφέρουμε ότι τα φάουλ παίζουν σημαίνοντα ρόλο στο παιχνίδι, καθώς προσδίδουν πόντους στον αντίπαλο. Το παιχνίδι σνούκερ φτάνει στο τέλος του όταν ένας παίκτης κερδίσει τον απαιτούμενο αριθμό frames.

Τι ισχύει με τις αποδόσεις;

Στο κομμάτι των αποδόσεων παρατηρούνται κάποια κοινά σημεία του σνούκερ με το τένις. Υπάρχει ένας πίνακας επιπέδου διετίας, στον οποίο οι παίκτες κατατάσσονται ανάλογα με τα κέρδη από έπαθλα σα ranking events. Έτσι, οι αποδόσεις πριν από ένα αγώνα «υπακούουν» κυρίως στην κατάταξη των δύο αντιπάλων και πολύ λιγότερο σε παραμέτρους, όπως η φόρμα ή η προϊστορία. Στο σνούκερ, όμως, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο η ψυχολογία, ο χαρακτήρας και η φόρμα του παίκτη, επομένως σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές της «εικόνας» του παίκτη σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Έτσι, οι παίκτες οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις παραπάνω παραμέτρους, προκειμένου να εκμεταλλευθούν μία υψηλή απόδοση ή να αποφεύγουν την απώλεια ενός στοιχήματος χαμηλής απόδοσης (της τάξης του 1.2 ή 1.3).

Χάντικαπ και Under/Over

Όπως προαναφέραμε, η νίκη στο σνούκερ απαιτεί την κατάκτηση ενός συγκεκριμένου αριθμού frames. Αυτός ο αριθμός είναι προκαθορισμένος και ποικίλλει από τουρνουά σε τουρνουά. Ως εκ τούτου, η νίκη με χάντικαπ στα frames αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες στοιχηματικές αγορές. Σε ποια σημεία, όμως, πρέπει να δίνουν προσοχή οι παίκτες όταν επιλέγουν να ποντάρουν σε χάντικαπ; Το κύριο στοιχείο είναι το πόσα frames απαιτούνται για τη νίκη. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα χάντικαπ +2.5 ή -2.5 και το παιχνίδι κερδίζεται στα 4 frames, τότε το χάντικαπ είναι τεράστιο. Αν απαιτούνται 7 frames για τη νίκη, το συγκεκριμένο χάντικαπ είναι αξιοπρεπές κι αν απαιτείται διψήφιος αριθμός frames, τότε κρίνεται μικρό.

Όσον αφορά το Under/Over, αυτό αφορά τα συνολικά frames που θα χρειαστούν για να τελειώσει το παιχνίδι και όχι τον τελικό νικητή ή το τελικό σκορ των frames. Πρόκειται για μία εξίσου αποδοτική στοιχηματική αγορά, καθώς ο παίκτης γνωρίζει εκ των προτέρων το μίνιμουμ και το μάξιμουμ των frames που απαιτούνται για να επιτευχθεί νίκη. Αν για παράδειγμα ένα παιχνίδι κρίνεται στα 4 νικηφόρα frames, τότε κερδίζεται με μίνιμουμ 4 frames (4-0) και με μάξιμουμ 7 (4-3). Επομένως, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για σωστή επιλογή του Under ή του Over.

Τόπος διεξαγωγής και τηλεοπτική μετάδοση

Το σνούκερ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια στα οποία δεν υφίσταται ο όρος «δύναμη της έδρας». Ο τόπος διεξαγωγής επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό την απόδοση των αθλητών. Για παράδειγμα, αν ένα παιχνίδι διεξάγεται στην Ασία, αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι οι Ασιάτες παίκτες έχουν προβάδισμα για τη νίκη.

Την ίδια στιγμή, όμως, παίζει σημαντικό ρόλο το αν το παιχνίδι είναι τηλεοπτικό ή όχι. Όταν υπάρχουν… κάμερες, οι έμπειροι παίκτες συνηθίζουν να αποδίδουν πολύ καλύτερα σε σχέση με τους ανερχόμενους. Σημειώστε, πάντως, ότι οι περισσότεροι αγώνες γίνονται χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, με εξαίρεση τις τελικές φάσεις κάποιων τουρνουά (ή κάποια τουρνουά εξολοκλήρου).

Υπάρχουν άλλες στοιχηματικές αγορές;

Πέρα από τις παραπάνω στοιχηματικές αγορές, έχετε τη δυνατότητα να βρείτε πολλές άλλες τόσο στο live όσο και πριν τους αγώνες (ή πριν τα τουρνουά). Μπορείτε, για παράδειγμα, να στοιχηματίσετε στο νικητή διοργάνωσης ή στο νικητή frame. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αγορές που αφορούν μόνο το σνούκερ, όπως ο αριθμός των πόντων ανά frame ή το χρώμα της πρώτης μπάλας. Σημειώνουμε, τέλος, ότι το αποκορύφωμα της σεζόν παρατηρείται κάθε Απρίλιο και Μάιο, όταν και διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα.