photo 2
August 29, 2023 Θεωρία Στοιχήματος λεξιλόγιο στοιχήματος στοιχηματική ορολογία

Ορολογία στο στοίχημα – Τι σημαίνουν

Το στοίχημα διαθέτει ειδική ορολογία. Εκτός από τους δημοφιλείς όρους και εκείνους που χρησιμοποιούν οι παίκτες καθημερινά, υπάρχουν και ορισμένοι που βλέπουμε και δεν γνωρίζουμε την ερμηνεία τους.

Στο παρακάτω κείμενο να εξηγήσουμε τι σημαίνει ο κάθε όρος, αποτελώντας το στοιχηματικό… αλφαβητάρι για αρχάριους και μη παίκτες.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Bookmaker ή Bookie: Είναι οι διαχειριστές των αποδόσεων των αγώνων.

Γκανιότα: Είναι το ποσοστό κέρδους του bookmaker.

Bonus (Μπόνους): Είναι οι προσφορές των στοιχηματικών ιστοσελίδων ώστε να προσελκύσουν νέους παίκτες ή να επιβραβεύσουν τους παλιούς.

Trading (Ανταλλακτήριο Στοιχημάτων): Είναι τα στοιχήματα που γίνονται χωρίς τη διαμεσολάβηση του bookmaker αλλά η απόδοση και το κέρδος αγοράζεται από άλλο παίκτη.

IBAS: Τα αρχικά του οργανισμού Arbitration Betting Service ο οποίος λύνει τυχόν διαφορές ανάμεσα σε παίκτες και bookmaker.

Value Betting (Αξία στοιχήματος): Είναι το ποντάρισμα σε σημεία των οποίων η πιθανότητα επαλήθευσης εκτιμά ο παίκτης ότι είναι υψηλότερη σε σχέση με την πιθανότητα στην απόδοση που έχει δώσει ο Bookmaker.

Betting Limits (Όρια στοιχηματισμού): Είναι τα όρια στοιχηματισμού μέσα στα οποία μπορεί να ποντάρει ένας παίκτης και καθορίζονται από τον Bookmaker.

Fixed Odds: Είναι οι προκαθορισμένες αποδόσεις (pregame).

Fractional Odds (Κλασματικές αποδόσεις): Είναι ο τύπος των αποδόσεων με τη μορφή κλασμάτων, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Αγγλία. 

Favorite ή Chalk (Φαβορί): Η ομάδα που έχει τη μικρότερη απόδοση σε έναν αγώνα και θεωρείται ότι θα επικρατήσει.

Decimal Odds (Δεκαδικές αποδόσεις) : Είναι ο τύπος των αποδόσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον υπολογισμό της κάθε επιτυχίας.

Head to Head (H2H): Είναι Ειδικό Στοίχημα σε πολλά αθλητικά γεγονότα στο οποίο ο παίκτης προβλέπει ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες (παίκτης ή ομάδα) ποιος θα τερματίσει σε καλύτερη θέση.

Dead heat:  Όταν σε ένα αθλητικό γεγονός δύο ή τρεις συμμετέχοντες καταλαμβάνουν την ίδια θέση.

Livescore: Η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός αγώνα σε πραγματικό χρόνο.

Money Line: Στις αμερικάνικες αποδόσεις, ο bookmaker προσφέρει αποδόσεις που έχουν διαφορετική μορφή. Εμφανίζεται το ποσό που πρέπει να ποντάρει κανείς για να κερδίσει 100 Δολάρια ή πόσα μπορεί να κερδίσει κάποιος αν ποντάρει 100 Δολάρια

Odds: Είναι οι αποδόσεις που αφορούν κάποιο γεγονός και είναι αυτές που καθορίζουν το κέρδος που μπορεί να προκύψει αν κερδηθεί το στοίχημα. Υπάρχουν οι δεκαδικές, οι κλασματικές, οι αμερικάνικες και διάφοροι τύποι ασιατικών αποδόσεων.

Push: Η επιστροφή του ποσού στοιχηματισμού λόγω ακύρωσης ενός γεγονότος ή ισοπαλίας.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

Ακριβές Σκορ: Το τελικό σκορ μετά το τέλος των 90 λεπτών του αγώνα. Δεν περιλαμβάνεται η παράτασης, εκτός και αν αναφέρεται στους όρους.

Scorecast (Ακριβές Σκορ και Σκόρερ): Είναι το στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει στο τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης και τον πρώτο σκόρερ που θα βάλει γκολ.

Αμερικάνικο Στοίχημα: Είναι το ειδικό στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει στην νίκη της γηπεδούχου ή φιλοξενούμενης ομάδας και η ισοπαλία αντιστοιχεί με μονάδα και επιστρέφεται το ποσό του πονταρίσματος.

Arbitrage (Άρμπιτραζ): Είναι το είδος πονταρίσματος που ο παίκτης στοιχηματίζει και στα τρία σημεία (νίκη, ισοπαλία, ήττα) ώστε η επιτυχία να είναι σίγουρη.

Asian Handicap (Ασιατικό Χάντικαπ): Είναι το ειδικό στοίχημα που δίνεται πλεονέκτημα γκολ στο ποδόσφαιρο ή πόντων σε αγώνα μπάσκετ πριν ξεκινήσει τι παιχνίδι . Σε περίπτωση ισοπαλίας επιστρέφεται το ποσό του πονταρίσματος.

European Handicap (Ευρωπαϊκό Χάντικαπ): Είναι το ειδικό στοίχημα όπου δίνει πλεονέκτημα γκολ στο ποδόσφαιρο ή πόντων στο μπάσκετ πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Υπάρχει ακέραιο χάντικαπ σε μία ομάδα και η διαφορά του από το ασιατικό είναι ότι υπάρχει και η ισοπαλία για επιτυχία.

Anytime Σκόρερ: Να σκοράρει κάποιος παίκτης οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα.

Bookings: Είναι Ειδικό Στοίχημα στο οποίο ο παίκτης προβλέπει αν το άθροισμα των καρτών σε έναν αγώνα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το όριο που έχει θέσει ο Bookmaker.

G/G (Γκολ/Γκολ):  Το να σημειώσουν τέρμα και οι δύο ομάδες.

Ν/G (Όχι γκολ): Να μη σημειώσουν τέρμα και οι δύο ομάδες.

Double Chance (Διπλή ευκαιρία) : Είναι το ειδικό στοίχημα όπου ο παίκτης μπορεί να επιλέξει δύο αποτελέσματα ταυτόχρονα (1Χ,12,Χ2).

Draw no bet / DNB (Ισοπαλία όχι Στοίχημα): Είδος στοιχηματισμού στο οποίο το προσφερόμενο γεγονός εάν έρθει ισόπαλο, σου επιστρέφεται το ποσό στοιχηματισμού που έχεις ποντάρει.

Ειδικό Στοίχημα: Είναι η κατηγορία στοιχημάτων που περιλαμβάνει τα όλα τα είδη πονταρισμάτων εκτός από τα κλασσικά 1,Χ και 2

Live Betting: Ο στοιχηματισμός κατά τη διάρκεια ενός αγώνα όπου οι αποδόσεις μεταβάλλονται διαρκώς ανάλογα με την εξέλιξη του.

Half Time / Full Time (Ημίχρονο/Τελικό):  Συνδυασμός του αποτελέσματος μετά το πρώτο και μετά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα.

Ante Post Bet (Μακροχρόνιο Στοίχημα): Είναι το ειδικό στοίχημα με μακροχρόνια διάρκεια που οι παίκτες ποντάρουν στον νικητή μίας διοργάνωσης και πρέπει να περιμένουν μέχρι τη λήξη όλων των αγωνιστικών περιόδων.

Single Bet (Μονό αποδεκτό): Η τοποθέτηση στοιχήματος μόνο σε ένα αθλητικό γεγονός.

Over/Under: Ο συνολικός αριθμός των γκολ μετά το τέλος των 90 λεπτών του αγώνα θα είναι πάνω ή κάτω από Χ τέρματα.

Scorer (Σκόρερ): Είναι το ειδικό στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει σε έναν συγκεκριμένο παίκτη της αθλητικής αναμέτρησης να βάλει το πρώτο ή το τελευταίο ή οποιοδήποτε ή 2 και άνω ή χατ-τρικ γκολ.

Σύνολο Τερμάτων: Ο συνολικός αριθμός των γκολ μετά το τέλος των 90 λεπτών του αγώνα.

Σύνολο γκολ Μονά-Ζυγά: Ο τελικός αριθμός τερμάτων ανεξαρτήτως ποια ομάδα σκοράρει και το αν αυτός θα είναι μονός η ζυγός.

Teaser: Είναι το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης ορίζει το ύψος του χάντικαπ που θέλει να ποντάρει. Η απόδοση του στοιχήματος μεταβάλλεται ανάλογα με το ύψος του χάντικαπ.

Two way: Είναι το στοίχημα σε γεγονότα με 2 πιθανά αποτελέσματα. Πχ τέτοια γεγονότα είναι το μπάσκετ,το βόλεϊ κ.ά.

Χάντικαπ Τερμάτων: Τελικό αποτέλεσμα αγώνα (στην διάρκεια του κανονικού αγώνα) συν το Χάντικαπ Τερμάτων που δόθηκε σε μία από τις ομάδες.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

System Bet (Σύστημα): Είναι ένα κουπόνι με 3 ή περισσότερα γεγονότα με τον παίκτη να ζητάει να επιβεβαιωθούν μία συγκεκριμένη σειρά από αυτά. Για παράδειγμα εάν επιλέξει το 2/5 θα έχει επιλέξει 5 αθλητικά γεγονότα και θα πρέπει τουλάχιστον 2 από αυτά να επιβεβαιωθούν ώστε να κερδίσει το ελάχιστο ποσό κέρδους. Σε περίπτωση περισσότερων επιτυχιών το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο για τον παίκτη.

Accumulator Bet / Parlay (Παρολί): Ο συνδυασμός δύο ή και περισσότερων στοιχημάτων σε ένα κουπόνι που για να πληρωθεί πρέπει να είναι όλα επιτυχημένα.

Trixie System (Σύστημα Τρίξι): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 3 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 4 στοιχήματα (στήλες) με 1τριπλό παρολί και 3 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Patent (Σύστημα Πατέντα): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 3 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (στήλες) με 1 τριπλό παρολί, 3 διπλά παρολί και 3 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.

Canadian System (Καναδικό σύστημα): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 5 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (στήλες) με 1 πενταπλό παρολί, 5 τετραπλά παρολί, 10 τριπλά παρολί και 10 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Yankee System (Σύστημα Γιάνκι): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 11 στοιχήματα (στήλες) με 1 τετραπλό παρολί, 4 τριπλά παρολί και 6 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Super Yankee (Σύστημα Σούπερ Γιάνκι): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 5 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (στήλες) με 1 πενταπλό παρολί, 5 τετραπλά παρολί, 10 τριπλά παρολί και 10 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές. Είναι το ίδιο με το Καναδικό Σύστημα.

Goliath System (Σύστημα Γολιάθ): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 8 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 247 στοιχήματα (στήλες) με 1 οκταπλό παρολί, 8 επταπλά παρολί, 28 εξαπλά παρολί, 56 πενταπλά παρολί,70 τετραπλά παρολί, 56 τριπλά παρολί και 28 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Lucky 63 System (Σύστημα Λάκι 63): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 6 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 63 στοιχήματα (στήλες) με 1 εξαπλό παρολί, 6 πενταπλά παρολί, 15 τετραπλά παρολί, 20 τριπλά παρολί, 15 διπλά παρολί και 6 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.

Lucky 15 System (Σύστημα Λάκι 15): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 15 στοιχήματα (στήλες) με 1 τετραπλό παρολί, 4 τριπλά παρολί, 6 διπλά παρολί και 4 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.system

Heinz System (Σύστημα Χάιντς): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 6 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 57 στοιχήματα (στήλες) με 1 εξαπλό παρολί, 6 πενταπλά παρολί,15 τετραπλά παρολί, 20 τριπλά παρολί και 15 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Super Heinz System (Σύστημα Σούπερ Χάιντς): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 7 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 120 στοιχήματα (στήλες) με 1 επταπλό παρολί, 7 εξαπλά παρολί, 21 πενταπλά παρολί,35 τετραπλά παρολί, 35 τριπλά παρολί και 21 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.