7 Ιουνίου, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima amerikaniko podosfairo stoixima nfl στοίχημα nfl στοίχημα αμερικάνικο ποδόσφαιρο

NFL: Οδηγός για στοίχημα

Ένα από τα αθλήματα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα στο κυπριακό και στο ελληνικό κοινό, αλλά χαρακτηρίζεται από τη δημοφιλία στον υπόλοιπο κόσμο (και στο στοίχημα) είναι το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, γνωστό και ως NFL (πρόκειται ουσιαστικά για την αμερικάνικη λίγκα). Πολλοί μπερδεύουν λαθεμένα το σπορ με το ράγκμπι, το οποίο είναι το παραπλήσιο άθλημα στη Βρετανία και στην Αυστραλία. Το NFL στις ΗΠΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση των προτιμήσεων (όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στην Κύπρο), κάτι που φαίνεται και από τις τηλεθεάσεις, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις. Τα γήπεδα είναι πάντα κατάμεστα, οι ομάδες χαρακτηρίζονται από οικονομική ευρωστία και τα ποσά που διακινούνται ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις αυτά των ομάδων του ΝΒΑ!

Σημειώνουμε ότι το σπορ αποκαλείται football λόγω του γεγονότος ότι η μπάλα έχει μήκος ενός «ποδιού» (foot), που αποτελεί τη μονάδα μέτρησης στις ΗΠΑ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ευρωπαϊκή ήπειρος αρχίζει να… προσεγγίζει περισσότερο το άθλημα, αφού αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν τους αγώνες και κυρίως το περίφημο Super Bowl (πρόκειται για τον τελικό), που θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός της υφηλίου. Μάλιστα, προκειμένου η αμερικάνικη λίγκα να διαδώσει το άθλημα, προχωρά στη διεξαγωγή παιχνιδιών στο Λονδίνο από το 2007, ενώ ορισμένες αναμετρήσεις πραγματοποιούνται και στο Μεξικό.

Οι βασικοί κανόνες του αθλήματος

Αναφέραμε και παραπάνω ότι η ονομασία «football» έχει να κάνει με το μήκος της μπάλας και όχι με τα πόδια, καθώς το παιχνίδι παίζεται κυρίως με τα χέρια. Η κάθε ομάδα μέσα στο γήπεδο αποτελείται από 11 παίκτες και ο σκοπός αμφότερων είναι να μεταφέρουν την μπάλα όσο πιο μακριά γίνεται προς την αντίπαλη περιοχή. Το ρόστερ της κάθε ομάδας απαρτίζεται συνολικά από 53 παίκτες (στον επίσημο αγώνα περιλαμβάνονται οι 46), αφού άλλοι παίκτες είναι για την άμυνα, άλλοι για την επίθεση και άλλοι στις special teams. Η αναμέτρηση χωρίζεται σε τέσσερα 15λεπτα (quarters) και οι ομάδες αλλάζουν πλευρές ύστερα από την πρώτη και την τρίτη περίοδο.

Στο γήπεδο υπάρχει ένας χάρακας με μήκος 100 γιάρδες (109 μέτρα) και η κάθε ομάδα μετακινείται από τη μία γραμμή στην άλλη και πίσω. Κάθε ομάδα έχει… δικό της το μισό του γηπέδου και την endzone, που βρίσκεται στην άκρη αυτού του μισού. Η άμυνα της κάθε ομάδας προστατεύει αυτή την endzone, ενώ η endzone της αντιπάλου είναι ο στόχος της επίθεσης. Όταν μία ομάδα αποκτήσει την κατοχή έχει 4 προσπάθειες (downs) προκειμένου να διανύσει 10 γιάρδες προς την αντίπαλη περιοχή. Αν το καταφέρει, τότε αυτομάτως της δίνεται το δικαίωμα για ακόμα 4 προσπάθειες (set of downs) για να διανύσει άλλες 10 γιάρδες και ούτω καθεξής, μέχρι να προσεγγίσει την αντίπαλη περιοχή και να σκοράρει Touchdown για 6 πόντους. Το touchdown επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: είτε το παιχνίδι με πάσα (passing game) ετε το παιχνίδι με τρέξιμο (running game ή rushing). Σημειώστε επίσης ότι μεταξύ των downs κάθε ομάδα έχει 40 δευτερόλεπτα προκειμένου να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές και να αποφασίσει το σύστημά της.

Η 4η προσπάθεια (down) ποικίλει ανάλογα με τη θέση της επίθεσης στο γήπεδο. Σε περίπτωση που βρίσκεται μακριά από την endzone της αντιπάλου, επιλέγει τη λύση του Punt: η special team λακτίζει την μπάλα με το πόδι προς την αντίπαλο κι αυτός ξεκινά επίθεση από το σημείο που θα προσγειωθεί η μπάλα. Όταν η επίθεση βρίσκονται κοντά στην endzone της αντιπάλου η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι το Field Goal, με τη special team να λακτίζει την μπάλα και να στοχεύει στο σκοράρισμα για 3 πόντους. Τα κάθετα κίτρινα δοκάρια συγκεκριμενοποιούν τη θέση στόχου, από όπου πρέπει να περάσει η μπάλα για να επιτευχθεί Field Goal ή να κατακτηθεί ένας πόντος. Παράλληλα, μετά από κάθε touchdown υπάρχει και η λύση της 2ποντης μετατροπής, η οποία επιλέγεται συνήθως από τις ομάδες που βρίσκονται πίσω στο σκορ.

Μπορεί, λοιπόν, ο αγώνας να αποτελείται από τέσσερα 15λεπτα, όμως οι καθυστερήσεις και οι διακοπές ανεβάζουν τη διάρκειά του σε περίπου τρεις ώρες. Η κανονική διάρκεια σε κάθε σεζόν συντίθεται από 17 αγωνιστικές, με τις 32 ομάδες να δίνουν 16 παιχνίδια και να έχουν το δικαίωμα ενός ρεπό. Η πλειοψηφία των αγώνων πραγματοποιείται την Κυριακή, ενώ παράλληλα υπάρχει ένας αγώνας την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής για την Ελλάδα) κι ένας τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης για την Ελλάδα). Από το σύνολο των 32 ομάδων οι 12 παίρνουν το εισιτήριο για τα play-off, 6 από την AFC και 6 από την NFC (οι δύο περιφέρειες). Τα play-off αποτελούνται από τρεις νοκ-άουτ γύρους ως τον τελικό (Superbowl).

Οι στοιχηματικές αγορές στο NFL

Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά τη βασική στοιχηματική αγορά, η οποία είναι ο νικητής του αγώνα. Ανάλογα, βέβαια, με τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, αρκετές στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν και χάντικαπ. Μία ακόμα παραδοσιακή στοιχηματική αγορά είναι το Under/Over συγκεκριμένων πόντων, ενώ έχετε τη δυνατότητα να ποντάρετε και στις αγορές ημιχρόνου. Υπάρχουν, επίσης, σε κάποιες εταιρίες και πιο εξειδικευμένα στοιχήματα, όπως οι συνολικές επιθετικές γιάρδες, ο πρώτος/τελευταίος/anytime Touchdown σκόρερ και η ομάδα που θα σκοράρει 3 φορές χωρίς απάντηση από την αντίπαλο.

Πριν ολοκληρώσουμε, θέλουμε να σας δώσουμε μία συμβουλή. Πριν ξεκινήσετε το ποντάρισμα στο NFL, προσπαθήστε να εξοικειωθείτε με τους βασικούς κανόνες και να παρακολουθήσετε κάποια παιχνίδια. Οι στρατηγικές του αθλήματος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και δεν είναι τυχαίο ότι οι προπονητές άλλων αθλημάτων (μπάσκετ, ποδόσφαιρο) «κλέβουν» ιδέες ή εμπνέονται από τις επιθετικές τακτικές των ομάδων του NFL.