21 Μαΐου, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima ippodromos stoiximata ippodromou στοίχημα ιππόδρομος στοιχήματα ιπποδρόμου

Ιππόδρομος: Οδηγός για στοίχημα

Οι ιπποδρομίες αποτελούν ένα από τα παλαιότερα αγωνίσματα κι έτσι δε θα μπορούσαν να λείπουν από το στοίχημα. Ιδιαίτερη ήταν η δημοφιλία τους στην αρχαία Ελλάδα, με τα ιππικά αγωνίσματα να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να περιλαμβάνουν αρματοδρομίες διαφόρων ειδών. Με το πέρασμα του χρόνου, το σπορ απέκτησε μεγάλη διάδοση στη Βρετανία και στη Γαλλία. Στο πρώτο στάδιο οι ιπποδρομίες ήταν αγώνας ταχύτητας των ιππέων, όμως σε μικρό χρονικό διάστημα επήλθε η κατάργηση αυτού του αγωνίσματος.

Προϊόντος του χρόνου, ο ιππόδρομος έχανε τη δημοφιλία του, όμως στα τέλη του 18ου αιώνα γνώρισε νέα άνθηση χάρη στους Βρετανούς και τους Γάλλους. Ειδικά στη Βρετανία μετατράπηκε σε μία αγαπημένη ασχολία, με το ενδιαφέρον να μεταλαμπαδεύεται σταδιακά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (ΗΠΑ, Καναδάς). Στη σύγχρονη εποχή, ο ιππόδρομος αποτελεί μία από τις βασικές αγορές στο στοίχημα, τόσο σε… επίγειο επίπεδο όσο και διαδικτυακά.

Ποια είναι τα είδη ιπποδρομιών

Θα σας προτείναμε να εξοικειωθείτε με τα είδη των ιπποδρομιών, πριν ξεκινήσετε να ασχολείστε στοιχηματικά με το συγκεκριμένο είδος. Σε ελληνικό επίπεδο το πιο διαδεδομένο αγώνισμα ιπποδρόμου είναι οι επίπεδες ιπποδρομίες (flat). Οι ίπποι χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα και την αντοχή τους, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά με την επιδεξιότητα του ιππέα (τζόκεϊ). Αρκετά δημοφιλείς είναι και οι ιπποδρομίες με εμπόδια. Πρόκειται για θάμνους (τεχνητούς σε πολλές περιπτώσεις), τάφρους ή άλλα τεχνητά εμπόδια μέσα στο στίβο.

Υπάρχει, επίσης, και ο καλπασμός επίδειξης, ο οποίος είναι περισσότερο δημοφιλής στη Γαλλία και τις χώρες της Σκανδιναβίας. Εδώ έχουμε ένα δίτροχο αμαξίδιο, με τον οδηγό να μην κάθεται και να στέκεται κυρτός. Για να ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα, είπαμε και παραπάνω ότι το πιο διαδεδομένο είδος είναι οι επίπεδες ιπποδρομίες, που πραγματοποιούνται στην άμμο (dirt). Μεγάλο ρόλο παίζει η ταχύτητα και η αντοχή του αλόγου, αλλά παράλληλα και ο βαθμός ελέγχου του αναβάτη στον ίππο του, προκειμένου μέσα από την κατάλληλη ίππευση να φτάσει στη νίκη. Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί ξεκινάει από τα 1.000 μέτρα και φτάνει ως τα 2.400 μέτρα.

Στοιχήματα ιπποδρόμου

Οι στοιχηματικές αγορές στον ιππόδρομο είναι αρκετές κι έτσι δεν έχετε ως μοναδική επιλογή αυτή του τελικού νικητή. Ξεκινώντας με τις βασικές στοιχηματικές αγορές, εδώ συγκαταλέγονται οι εξής: α) Γκανιάν (το άλογο στο οποίο θα ποντάρετε πρέπει να τερματίσει πρώτο), β) Πλασέ (το επιλεγόμενο άλογο πρέπει να τερματίσει πρώτο ή δεύτερο), γ) Δίδυμο (πρέπει να προβλεφθούν σωστά τα πρώτα δύο άλογα ανεξαρτήτως σειράς), δ) Φορκάστ (πρέπει να προβλεφθούν τα δύο πρώτα άλογα με τη σειρά τερματισμού), ε) Τρίο (πρόβλεψη των τριών πρώτων αλόγων ανεξαρτήτως σειράς, σε ιπποδρομίες που παίρνουν μέρος από 7 ίπποι και πάνω) και στ) Τράικαστ (πρόβλεψη των τριών πρώτων αλόγων με τη σειρά που θα τερματίσουν).

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες αγορές, όπως οι παρακάτω: Σύνθετο (χρειάζεται να προβλεφθούν σωστά οι πρώτοι νικητές δύο συνεχόμενων ιπποδρομιών), Σύνθετο δίδυμο (πρέπει να βρεθούν τα δίδυμα δύο συνεχόμενων ιπποδρομιών), Σύνθετο φορκάστ (πρέπει να βρεθούν τα φορκάστ δύο συνεχόμενων ιπποδρομιών), Παρολί (στοίχημα που μεταφέρεται από τη μία ιπποδρομία στην άλλη πολλαπλασιαζόμενο), Σκορ-4 (χρειάζεται να βρεθούν οι νικητές τεσσάρων συγκεκριμένων ιπποδρομιών), Σκορ-6 (χρειάζεται να βρεθούν οι νικητές έξι συγκεκριμένων ιπποδρομιών) και Σκορ-9 (χρειάζεται να βρεθούν οι νικητές εννιά συγκεκριμένων ιπποδρομιών).

Χρειάζεται, τέλος, να τονίσουμε ότι υπήρξε μία εποχή στην Ελλάδα, στην οποία ο ιππόδρομος ήταν κακόφημος. Πολλοί τον συνέδεαν τότε με ανθρώπους του περιθωρίου, αλλά και τον θεωρούσαν χώρο απώλειας μεγάλων περιουσιών. Πλέον, όμως, η ποιότητα του προϊόντος είναι αναβαθμισμένη και το σπορ έχει… απενοχοποιηθεί.