30 Μαΐου, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima cricket στοίχημα κρίκετ

Κρίκετ: Οδηγός για στοίχημα

Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και το βόλεϊ μπορούν να χαρακτηριστούν ως δημοφιλή στο κυπριακό κοινό και ως εκ τούτου περισσότερο «βατά» για να τα επιλέξει κάποιος στο στοίχημα. Το κρίκετ, από την πλευρά του, χαρακτηρίζεται από μεγάλη δημοφιλία σε πολλά σημεία του πλανήτη, όμως παράλληλα πρόκειται για ένα άθλημα με περίπλοκους κανονισμούς. Ως εκ τούτου, πριν κάποιος παίκτης επιλέξει το συγκεκριμένο άθλημα για ποντάρισμα, θα πρέπει να αφιερώσει σημαντικά χρόνο στη μελέτη των κανονισμών, προκειμένου να κατανοήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φιλοσοφία του.

Οι κανόνες του κρίκετ

Το κρίκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα με βασικό χαρακτηριστικό το ρόπαλο. Η δημοφιλία του είναι πολύ μεγάλη στην Αγγλία, στην Ινδία, στη Νότιο Αφρική και στην Αυστραλία. Προσιδιάζει ως ένα βαθμό στο μπέιζμπολ, όμως παράλληλα υπάρχουν και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο αθλήματα. Στο κρίκετ συμμετέχουν δύο ομάδες, με την κάθε μία να αποτελείται από 11 παίκτες. Ο αγωνιστικός χώρος είναι ένα ανοιχτό τερέν οβάλ σχήματος με χορτοτάπητα, στο κέντρο του οποίου παρατηρούμε μία πιο ανοιχτόχρωμη λωρίδα, που ονομάζεται πίστα. Η πίστα οριοθετείται από δύο σετ πασσάλων (οι επονομαζόμενοι φράχτες) και σε αυτό το σημείο λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια του αγώνα, αυτός χωρίζεται σε μέρη που ονομάζονται περίοδοι. Κατά τη διάρκεια μίας περιόδου, η μία εκ των δύο ομάδων παρατάσσεται και η άλλη ροπαλοφορεί (όπως συμβαίνει στο μπέιζμπολ). Μετά το τέλος της κάθε περιόδου, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Όταν το επίπεδο είναι επαγγελματικό, η διάρκεια του αγώνα μπορεί να είναι από μία ημέρα (δύο περίοδοι των 20 όβερ) έως πέντε ημέρες (τέσσερις περίοδοι). Ο σκοπός της ομάδας που ροπαλοφορεί είναι να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, που στην ορολογία του κρίκετ ονομάζονται runs (τρεξίματα). Η αντίπαλος κυλάει την μπάλα και παρατάσσεται προσβλέποντας στο σταμάτημα («κάψιμο» ή αποβολή) των ροπαλοφόρων και στον περιορισμό του συνόλου τρεξιμάτων της ομάδας τους.

Πώς επιτυγχάνονται τα τρεξίματα;

Τα τρεξίματα (runs) μπορούν να επιτευχθούν και χωρίς ο ροπαλοφόρος να χτυπήσει την μπάλα. Ο… λόγος για τα «έξτρα», τα οποία δε συνυπολογίζονται στο ενεργητικό του ροπαλοφόρου (batsman), ομως προστίθενται στο σκορ της ομάδας. Υπάρχουν τέσσερα είδη έξτρα: α) Το γουάιντ (πλατιά ή μακριά): έχουμε γουάιντ όταν ο σφαιριστής κυλά τη μπάλα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ροπαλοφόρος να μην μπορεί να τη χτυπήσει. Ισούται με ένα run, β) Η άκυρη μπαλιά: όταν το μπροστινό πόδι του σφαιριστή πατάει (προσγειώνεται) ολόκληρο μπροστά από την πτυχή κυλίσματος. Ισούται με ένα run, γ) Το λεγκ μπάι (πλάι στο πόδι): σε περίπτωση που η μπάλα χτυπήσει στο πόδι ή σε άλλο σημείο του σώματος του ροπαλοφόρου εκτός του ροπάλου, του γαντιού ή του κράνους, ο ροπαλοφόρος έχει το δικαίωμα να τρέξει μέχρι το απέναντι άκρο, κερδίζοντας ένα έξτρα run για την ομάδα του, δ) Το μπάι (πλάι): όταν η μπάλα περάσει από το ροπαλοφόρο χωρίς να τη χτυπήσει και ταυτόχρονα ο γουίκετ-κίπερ δεν μπορέσει να τη σταματήσει, τότε ο ροπαλοφόρος έχει το δικαίωμα να τρέξει ένα μπάι.

Οι τρόποι για να κερδίσει μία ομάδα είναι τρεις: να έχει πετύχει πιο πολλά runs από την αντίπαλο, να έχει βγάλει εκτός όλους τους παίκτες της αντιπάλου ή ο αρχηγός της αντιπάλου να διακόψει την περίοδο, ακόμη κι αν δεν έχουν βγει εκτός όλοι οι συμπαίκτες του. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της ισοδυναμίας (αν οι δύο ομάδες έχουν το ίδιο σκορ), όπως και της ισοπαλίας (όταν μια ομάδα δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει μία περίοδο εντός του προβλεπόμενου χρόνου λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών).

Κρίκετ και στοίχημα

Το κρίκετ είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με το σκοράρισμα, οπότε οι στοιχηματικές αγορές που προκύπτουν είναι οι ανάλογες. Η πιο διαδεδομένη αγορά είναι αυτή του τελικού νικητή, ενώ προβλέπεται και το ενδεχόμενο ισοπαλίας. Υπάρχουν, επίσης, πολλά ειδικά στοιχήματα, όπως το ποια ομάδα θα σημειώσει 100 runs ή παραπάνω, ποιο θα είναι το σύνολο των runs ή πόσο θα διαρκέσει ο αγώνας. Παράλληλα, όταν υπάρχουν μεγάλα τουρνουά, οι περισσότερες εταιρίες ανοίγουν τις αποδόσεις αρκετούς μήνες νωρίτερα, κοινώς μιλάμε για μακροχρόνια στοιχήματα. Σε κάποιες εταιρίες υπάρχει περίπτωση να μπορείτε να ποντάρετε και στις επιδόσεις των ροπαλοφόρων.