April 2, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima box stoixima pygmaxia στοίχημα μποξ στοίχημα πυγμαχία

Μποξ: Οδηγός για στοίχημα

Σίγουρα οι πολεμικές τέχνες υστερούν σε δημοφιλία σε σύγκριση με τα ομαδικά αθλήματα, όμως μπορούμε να πούμε ταυτόχρονα ότι έχουν μεγάλη απήχηση στον ατομικό αθλητισμό (και όσον αφορά το στοίχημα). Το άθλημα που ξεχωρίζει από τις πολεμικές τέχνες είναι χωρίς αμφιβολία το μποξ (ή πυγμαχία στα ελληνικά). Υπάρχουν αγώνες, στους οποίους οι κερκίδες γύρω από το ρινγκ είναι κατάμεστες και παράλληλα παρακολουθούνται από εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές ανά την υφήλιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η «τιτανομαχία» του Μεϊγουέδερ με τον Μακ Γκρέγκορ το 2017. Ο συγκεκριμένος αγώνας ολοκληρώθηκε με εύκολη νίκη του πρώτου, με τον νικητή να… βάζει στην τσέπη του 100 εκατ. δολάρια και τον ηττημένο να ανταμείβεται με ένα επίσης πολύ μεγάλο ποσό.

Ιστορία του αθλήματος και βασικοί κανόνες

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πυγμαχία αποτελεί ένα άθλημα που συναντάται και στην αρχαιότητα. Οι πρώτες απεικονίσεις πυγμαχικών αγώνων παρατηρούνται στα ερείπια ενός αρχαίου ναού στη Σουμερία και χρονολογούνται στο 5.000 π.Χ. Ανάλογες καταγραφές έχουν γίνει και στην αρχαία Αίγυπτο (χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ.), ενώ η πυγμαχία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στα ολυμπιακά αγωνίσματα το 688 π.Χ. στους 23ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσον αφορά τη φύση και τους κανονισμούς του αθλήματος, χρειάζεται να σημειώσουμε αρχικά ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες: η ερασιτεχνική πυγμαχία, η επαγγελματική πυγμαχία και η πυγμαχία Ολυμπιακών Αγώνων. Στην επαγγελματική πυγμαχία οι αγώνες διαρκούν από 4 ως 12 γύρους των τριών λεπτών, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε 3 τρίλεπτους γύρους. Τέλος, στην ερασιτεχνική πυγμαχία ο κάθε αγώνας αποτελείται από δύο γύρους με ενδιάμεσο διάλειμμα του ενός λεπτού.

Παράλληλα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον καθορισμό της νίκης: α) με απόφαση του διαιτητή σύμφωνα με τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ένας πυγμάχος, β) με νοκ-άουτ (όταν ένας εκ των δύο αθλητών πέφτει στο έδαφος και δεν καταφέρνει να σηκωθεί εντός 10 δευτερολέπτων), γ) με διακοπή του αγώνα σε περίπτωση εγκατάλειψης ή ντισκαλιφιέ του ενός αντιπάλου (αντιαθλητική συμπεριφορά ή πολλά τεχνικά φάουλ), δ) με διακοπή του αγώνα από το διαιτητή αν πιστεύει ότι ο ένας εκ των δύο αντιπάλων ξυλοκοπείται, κοινώς είναι σαφώς κατώτερος του άλλου. Σ’αυτή την περίπτωση νικητής αναδεικνύεται ο ανώτερος πυγμάχος.

Φυσικά, παρατηρούνται αρκετές διαφορές στους κανονισμούς ανάμεσα στην επαγγελματική, την ερασιτεχνική και την Ολυμπιακή πυγμαχία. Για παράδειγμα, στους επαγγελματικούς αγώνες οι πυγμάχοι δε φορούν φανέλες ή προστατευτικό κράνος και δεν υπάρχουν περισσότεροι γύροι. Υπάρχουν, όμως, και κοινοί κανονισμοί. Καταρχάς, οι αθλητές χρειάζεται να φορούν ειδικά γάντια και να ζυγίζονται, προκειμένου να κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους (Heavyweight, Middleweight, Featherweight, Bantamweight και Lightweight). Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνίζονται σε ρινγκ ίδιων διαστάσεων, οι γύροι στους αγώνες πρέπει να είναι τρίλεπτοι και το διάλειμμα να διαρκεί 60 δευτερόλεπτα. Τέλος, κοινώς κανονισμός είναι η μέτρηση 10 δευτερολέπτων αν ένας εκ των δύο αθλητών πέσει κάτω (όπως προαναφέραμε, σε περίπτωση που δε σηκωθεί εντός αυτού του διαστήματος, τότε έχουμε νοκ-άουτ και κερδίζει ο αντίπαλος).

Το μποξ στο στοίχημα

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η βασική στοιχηματική αγορά στην πυγμαχία αφορά τον τελικό νικητή. Υπάρχουν, όμως, και combo bets, τα οποία ανεβάζουν την απόδοση. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να στοιχηματίσει στη νίκη του Χ αθλητή με νοκ-άουτ ή στη νίκη του Χ αθλητή στα σημεία. Ο παίκτης μπορεί, επίσης, να τοποθετήσει το ποντάρισμά του σε ειδικό στοίχημα που αφορά τους συνολικούς γύρους (πχ. Over 9.5 γύροι). Ένα πολύ δημοφιλές ειδικό στοίχημα με μεγάλες αποδόσεις είναι η «πρόβλεψη νικητή και σε ποιο γύρο θα κερδίσει», όπως και «σε ποιο γύρο θα ολοκληρωθεί η μονομαχία». Στην τελευταία περίπτωση οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι υψηλότατες και αν η πρόβλεψή σας είναι σωστή μπορείτε να αποκομίσετε μεγάλα κέρδη (ειδικά αν συνδυαστεί και με την πρόβλεψη του τελικού νικητή).