30 Απριλίου, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima belakia stoixima darts στοιχημα darts στοίχημα βελάκια

Βελάκια: Οδηγός για στοίχημα

Τα βελάκια – γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο ως darts – αποτελούν ένα από τα λιγότερο δημοφιλή σπορ στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν πολλούς οπαδούς στο εξωτερικό, με το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Πέρα από τη συμμετοχή στο παιχνίδι, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το στοίχημα στα βελάκια, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι διοργανώνονται συχνά μεγάλα τουρνουά.

Η παράδοση στα βελάκια

Σίγουρα οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι η βασική φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι τα μικρά βέλη που ρίχνονται σ’ έναν στόχο με κυκλικό σχήμα, ο οποίος είναι κρεμασμένος στον τοίχο. Ο όρος «darts» αφορά συνήθως ένας συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού με τους δικούς του κανόνες. Πέρα, όμως, από τον επαγγελματικό του χαρακτήρα, το παιχνίδι γνωρίζει πολύ μεγάλη απήχηση στις παμπ (μπιραρίες) ιδίως του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη χώρα αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά τα ελάκια ως άθλημα. Η δημοφιλία του παιχνιδιού είναι, επίσης, μεγάλη στις χώρες της Κοινοπολιτείας, στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ιρλανδία.

Οι κανόνες και οι πόντοι του παιχνιδιού

Πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη παιχνιδιού στα βελάκια. Η πιο διαδεδομένη μορφή, την οποία συναντάμε κυρίως στα μεγάλα τουρνουά, αφορά έναν αγώνα που αποτελείται από δύο περιόδους (sets), η κάθε μία εκ των οποίων συντίθεται από επτά γύρους (innings ή legs). Ο τελικός νικητής είναι αυτός που κερδίζει τις περισσότερες περιόδους. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο ισοπαλίας. Ισοπαλία έχουμε αν ο κάθε παίκτης κερδίσει από μία περίοδο ή αν και οι δύο περίοδοι λήξουν ισόπαλες.

Ο στόχος είναι χωρισμένος σε πολλά μικρά κομμάτια, με το κάθε ένα να αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο αριθμό πόντων. Ο κάθε παίκτης δικαιούται να πραγματοποιήσει τρεις προσπάθειες, πριν ξεκινήσει ο επόμενος. Ανάλογα με το σημείο του στόχου που πετυχαίνει, παίρνει και τους αντίστοιχους αναγραφόμενους πόντους. Αν ο παίκτης πετύχει τα λεπτά εσωτερικά τμήματα (τα οποία τις περισσότερες φορές τα συναντάμε με πράσινο και κόκκινο χρώμα) ανάμεσα στον κεντρικό στόχο και το μισό του εξωτερικού τόξου, τότε λαμβάνει την τριπλάσια αξία πόντων. Όταν επιτυγχάνονται τα εξωτερικά τμήματα, τότε κερδίζεται η διπλάσια αξία των πόντων. Ο κεντρικός κύκλος δίνει 25 πόντους, ενώ ο κεντρικός στόχος φτάνει τους 50. Σημειώνουμε, τέλος, ότι σε κάθε αγώνα υπάρχει διαιτητής, ο οποίος μεριμνά για την τήρηση των κανονισμών.

Οι στοιχηματικές αγορές στα βελάκια

Πριν προχωρήσουμε στην παράθεση των στοιχηματικών αγορών που μπορεί κάποιος παίκτης να βρει για τα βελάκια, πρέπει να σας συστήσουμε να αποκτήσετε μία εξοικείωση με το σπορ (παρακολουθώντας και κάποιο μεγάλο τουρνουά) πριν ξεκινήσετε το στοιχηματισμό. Η πιο διαδεδομένη στοιχηματική αγορά είναι αυτή που αφορά τον τελικό νικητή ενός τουρνουά ή μίας αναμέτρησης. Όταν μιλάμε για τουρνουά, έχετε τη δυνατότητα να βρείτε μακροχρόνια στοιχήματα, με τις αποδόσεις να ανοίγουν αρκετούς μήνες πριν τη διεξαγωγή τους και σε πολλές περιπτώσεις να προσφέρονται και ειδικές αγορές, οι οποίες αφορούν τις επιδόσεις των παικτών (όπως ποιος θα είναι μπροστά μετα τους πρώτους 4 ή 6 γύρους, ποιος θα φτάσει πρώτος τους τρεις νικηφόρους γύρους κ.α.).

Πέρα από τον τελικό νικητή, μπορείτε επίσης να στοιχηματίσετε στα χάντικαπ του ορίου των σετ, στο Under/Over στο συνολικό αριθμό των σετ, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να βρείτε και ειδικό στοίχημα για την εξέλιξη του πρώτου σετ.