August 2, 2023 Οδηγός για Στοίχημα stoixima baseball στοίχημα μπέιζμπολ

Μπέιζμπολ: Οδηγός για στοίχημα

Με το πέρασμα των χρόνων, το κυπριακό κοινό ασχολείται με ολοένα και περισσότερα αθλήματα, πολλά εκ των οποίων τα… αγνοούσε μέχρι πρότινος. Κλασικό παράδειγμα αυτό του τένις, που ανεβαίνει συνεχώς σε δημοφιλία, τόσο από την άποψη της παρακολούθησης αγώνων, όσο και στο στοίχημα. Έτερο παράδειγμα αυτό της Φόρμουλα 1, με τους λάτρεις της να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Όπως συμβαίνει με πολλές εκφάνσεις της ζωής, έτσι και στα αθλήματα (αν εξαιρεθεί το ΝΒΑ), το… πέρασμα από τις ΗΠΑ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αργεί. Ο… λόγος για το μπέιζμπολ, το φούτμπολ και το χόκεϊ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, οι τηλεοπτικές πλατφόρμες διευρύνουν το φάσμα των προσφερόμενων αθλημάτων κι έτσι αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης ενός αγώνα φούτμπολ ή μπέιζμπολ.

Άμεσα επηρεάζεται και ο χώρος του στοιχήματος. Μέχρι πριν κάποια έτη, η πλειοψηφία από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες δε συμπεριλάμβανε το μπέιζμπολ στις στοιχηματικές αγορές. Πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, το άθλημα αποκτά δημοφιλία και αυτό οφείλεται στις αρκετά ελκυστικές αποδόσεις, παρά το γεγονός ότι οι επιλογές δεν είναι ιδιαίτερα πολλές. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα παιχνίδια μπέιζμπολ διεξάγονται σε καθημερινή βάση, κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης παροτρύνεται να ποντάρει συχνά, αλλά ταυτόχρονα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί στενά τη φόρμα της κάθε ομάδας.

Οι βασικοί κανόνες του μπέιζμπολ

Επειδή κάποιοι από εσάς ενδέχεται να μην είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το άθλημα, θεωρούμε σωστό να σας παραθέσουμε τους βασικούς κανόνες πριν προχωρήσουμε στην ασχολία με το στοιχηματικό κομμάτι.

Στο μπέιζμπολ, λοιπόν, δεν υπάρχει η έννοια του γκολ (ή του καλαθιού, αν θέλουμε να μιλήσουμε με μπασκετικούς όρους), αντίθετα η μπάλα λειτουργεί ως μέσο άμυνας. Παράλληλα, ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι κοινός για τις δύο ομάδες, αλλά καταλαμβάνεται εκ περιτροπής. Το σχήμα του αγωνιστικού χώρου μοιάζει με αυτό μιας ανοιχτής βεντάλιας με τέσσερις βάσεις σε μία γωνία, οι οποίες συνθέτουν ένα ρόμβο (θα ακούσετε σε πολλές περιπτώσεις και τον όρο «διαμάντι»). Κάθε μία από τις δύο ομάδες αποτελείται από 9 παίκτες και, όπως προαναφέραμε, καταλαμβάνει εκ περιτροπής το γήπεδο.

Η ομάδα που βρίσκεται σε θέση άμυνας παρατάσσεται στον αγωνιστικό χώρο με τους παίκτες της να φορούν τα γνωστά μεγάλα γάντια και τον καθένα να έχει διαφορετικό ρόλο. Η ομάδα που επιτίθεται, από την πλευρά της, εκπροσωπείται από τον μπάτερ (batter), ο οποίος κρατάει το ρόπαλο. Ο στόχος των επιτιθέμενων είναι να σημειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους (runs) σε κάθε επίθεση. Το run προκύπτει όταν ο μπάτερ χτυπήσει την μπάλα και στη συνέχεια καταφέρνει να πατήσει και στις τέσσερις βάσεις του ρόμβου, επιστρέφοντας στο σημείο εκκίνησης. Οι αμυνόμενοι, με τη σειρά τους, έχουν ως στόχο να θέσουν εκτός παιχνιδιού τρεις επιθετικούς (batters), δεχόμενοι όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους (στην ιδανική περίπτωση κανέναν πόντο). Η αναμέτρηση διαρκεί 9 περιόδους (innings) και νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα με τους περισσότερους πόντους. Ο κάθε γύρος ολοκληρώνεται αν επιτεθούν και οι δύο ομάδες. Σημειώστε, λοιπόν, ότι στο μπέιζμπολ δεν υπάρχει χρόνος (όπως για παράδειγμα τα 90 λεπτά στο ποδόσφαιρο) κι επομένως η χρονική διάρκεια ενός αγώνα ποικίλλει (μπορεί να χρειαστεί και 5 ώρες).

Οι στοιχηματικές επιλογές

Πάμε τώρα να δούμε ποιες στοιχηματικές επιλογές υπάρχουν στο μπέιζμπολ. Οι δύο πιο συνηθισμένες επιλογές είναι η νίκη είτε της μίας, είτε της άλλης ομάδας. Έχετε τη δυνατότητα να ποντάρετε στην ισοπαλία (η οποία συνοδεύεται και από μεγάλη απόδοση), αλλά αυτή ισχύει για την κανονική διάρκεια. Να ξέρετε ότι στο μπέιζμπολ δεν υπάρχει η ισοπαλία ως τελικό αποτέλεσμα, αντίθετα σε περίπτωση ισοπαλίας οι δύο αντίπαλοι παίζουν διαδοχικές παρατάσεις μέχρι την ανάδειξη νικητή.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες στοιχηματικές αγορές, αυτές είναι το Under/Over στον αριθμό των runs, το χάντικαπ στην τελική διαφορά των πόντων, όπως και combo bets (για παράδειγμα αποτέλεσμα + συνολικά runs).