mixailidhs proedros koa
November 7, 2020 Στοιχηματικά Νέα Covid-19 κορωνοϊός κρούσματα κορωνοϊού κρούσματα Κύπρος Κυπριακό ποδόσφαιρο κυπριακό πρωτάθλημα

Μιχαηλίδης: Κρούσματα κορωνοϊού σε όλα τα αθλήματα

Ο αθλητισμός όπως όλοι σχεδόν οι τομείς έχει πληγεί πάρα-πάρα πολύ σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν κρούσματα στον αθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα, «και εκείνο που εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Αντρέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι «δικαιολογημένα αντιδρούν πάρα πολλοί με τα μέτρα, όμως από την άλλη πλευρά, επειδή πρόκειται για τη δημόσια υγεία, έχουμε όλοι υποχρέωση να κάνουμε υπομονή».

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι «εκείνο που εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, είναι να παίρνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, χωρίς εκπτώσεις για να κρατούμε όσο το δυνατό πιο μακριά τον κορωνοϊό» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κρούσματα στον αθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα.

Διευκρίνισε ότι ο ΚΟΑ δεν έχει εκτελεστική εξουσία, ούτε αποφασίζει για τα μέτρα αυτά και ότι ποτέ δεν κάθισαν μαζί με τους επιδημιολόγους να κουβεντιάσουν. Σημείωσε ότι ο ΚΟΑ έχει απόψεις και εισηγήσεις, τις οποίες έστειλε στο Υπουργείο Υγείας έγκαιρα.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζουν τον αθλητισμό τα μέτρα που εξήγγειλε την Τετάρτη η Κυβέρνηση για αναχαίτιση της μετάδοσης και διασποράς του ιού, ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα αποφασίζονται από το Υπουργείο Υγείας με συμβουλές από την Επιδημιολογική Ομάδα.

«Εγώ δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα να προσπαθήσω να γίνω ειδικός επιδημιολόγος και να πω ότι αυτό ή το άλλο είναι σωστό ή λανθασμένο. Ο ΚΟΑ έχει απόψεις και εισηγήσεις, τις οποίες έχουμε στείλει στο Υπουργείο Υγείας έγκαιρα. Έχουμε ενημέρωση ότι οι εισηγήσεις μας τίθενται μπροστά από την Επιδημιολογική Ομάδα. Πρέπει να τονίσω όμως ότι ποτέ δεν καθίσαμε μαζί με τους επιδημιολόγους να κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα και σεβόμαστε την άποψη τους και την εμπειρογνωμοσύνη τους», πρόσθεσε.

Ο κόσμος όμως, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα ότι ο ΚΟΑ δεν έχει εκτελεστική εξουσία, ούτε αποφασίζει για τα μέτρα αυτά.

«Και αυτό το υπογραμμίζω γιατί δεχόμαστε εκατοντάδες παράπονα και κριτική ότι ο ΚΟΑ έκανε ή δεν έκανε το άλφα και το βήτα. Αν είναι δική μας απόφαση, εμείς αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη της απόφασης αυτής και των συνεπειών της, αλλά δεν είναι. Πρέπει να τονίσουμε ταυτόχρονα ότι περνούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αν κάποιος δε συμφωνεί με κάποια μέτρα, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει Κύπριος που πιστεύει ότι δε πρέπει να ληφθούν μέτρα. Και αυτή η κατάσταση δυστυχώς θα συνεχιστεί, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, και έτσι ακούμε από τους ειδικούς, μέχρι την ευλογημένη μέρα που θα βρεθεί το εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί ο αυξημένος εντοπισμός ατόμων θετικών στον ιό στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα συνεχίσουν, δυστυχώς, ναι υπάρχουν κρούσματα στον αθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα, «και εκείνο που εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, είναι να παίρνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, χωρίς εκπτώσεις για να κρατούμε όσο το δυνατό πιο μακριά τον κορωνοϊό».

«Έχει μπει στο ποδόσφαιρο και είναι ανησυχητικό. Μέχρι τώρα, όμως, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, φαίνεται ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα, χωρίς να κλείσει το πρωτάθλημα. Εκείνοι όμως που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα και κάνουν του κεφαλιού τους, έχει αποδειχθεί δυστυχώς ότι πληρώνουν και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα και αυτό ισχύει για όλα τα αθλήματα. Εμείς στον Οργανισμό έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα για τους αθλητικούς μας χώρους και πολύ αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό του ΚΟΑ, να ακολουθεί αυτά τα πρωτόκολλα πιστά», σημείωσε.

Σαν Οργανισμός, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, «κάνουμε πολύ συχνές και ενδελεχείς ελέγχους για να βεβαιωνόμαστε ότι ακολουθούνται αυτά τα πρωτόκολλα».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των πρωτοκόλλων αυτών, αλλά και ούτε θα χαριστούμε σε οποιονδήποτε συνεργάτη δεν εφαρμόζει τις οδηγίες πολύ αυστηρά. Νοιώθω ότι μέχρι τώρα από την ενημέρωση την καθημερινή που έχω από τη Διεύθυνση ότι αυτό εφαρμόζεται στον ύψιστο δυνατό βαθμό και θα συνεχίσουμε με αυτό το μοτίβο, μέχρι τέλους. Πρέπει, παράλληλα, να τονίσω ότι ετοιμάζουμε μια ομάδα «κρούσης» μετά από οδηγίες και συνεννόηση με τον πολιτικό μας προϊστάμενο, τον Υπουργό Παιδείας, η οποία ομάδα θα επιθεωρεί επί καθημερινής βάσης τους αθλητικούς μας χώρους και όχι μόνο, με σκοπό να βεβαιώνεται ότι ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, η ομάδα αυτή, η οποία πολύ σύντομα θα βγει στο «δρόμο» δεν έχει σκοπό ούτε οδηγίες να πηγαίνει και να καταγγέλλει κόσμο είτε προσωπικό μας είτε ομάδες που αθλούνται και αθλητές, κ.λπ., αλλά να επισημαίνει κενά και αδυναμίες, μετά από την εκπαίδευση που θα έχουν φυσικά την ταχύρρυθμη, και να συστήνει διορθωτικά μέτρα.

«Όταν αυτές οι οδηγίες διαπιστωθεί σε μια δεύτερη και τρίτη επίσκεψη ότι δεν ακολουθούνται, τότε ναι η γραμμή είναι ότι θα κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία. Όμως ούτε εξώδικα έχουμε το δικαίωμα ή την πρόθεση να εκδίδουμε, ούτε αποκλεισμούς. Η ομάδα αυτή θα είναι υποβοηθητική στο έργο που θα ελέγχουν», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν εντοπιστεί και σε άλλα αθλήματα άτομα θετικά στον ιό, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι είχε και σε άλλα αθλήματα που εντοπίστηκαν κρούσματα, αλλά περιορισμένα, όπως στην υδατοσφαίριση, στο μπάσκετ.

«Είχε μεμονωμένα κρούσματα, τα οποία ξεπερνιούνται με προσοχή και έλεγχο. Είναι πιο περιορισμένα διότι είναι ατομικά αθλήματα, είναι λίγος κόσμος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ